Arhiva za kategoriju ‘Pitajte doktora’

Pitajte doktora

Monday, February 18, 2013 @ 02:02 PM
posted by admin

PITANJA I ODGOVORI

Što uzrokuje dijabetes?

Točan uzrok dijabetesa je nepoznat. Nasljedni faktor može igrati ulogu u razvoju oba tipa, ali je najčešće povezan s tipom 2. Pretilost, neki lijekovi, emocionalni i fizički stres povezani s medicinskim stanjima kao što su trudnoća, bolesti i operacije, mogu igrati ulogu u njegovom razvoju. Također, iz razloga koji nisu još poznati, određene etničke skupine, kao što su Indijanci, Hispanoamerikanci i Afrikanci imaju tendenciju veće učestalosti dijabetesa tipa 2.

Može li se dijabetes izliječiti?

Ne, dijabetes će uvijek biti dio vašeg života. Milijuni osoba žive zdrav i aktivan život s dijabetesom! Liječenje, zdrava prehrana i tjelovježba mogu pomoći u držanju bolesti pod kontrolom. Naučite sve što možete o dijabetesu!

Kako se dijabetes liječi?

Dijabetes je ozbiljno stanje. Iako nije izlječiv, on se može liječiti. Najbolji su rezultati kod osoba koje preuzimaju aktivnu ulogu u vlastitom liječenju. Važno je znati kako upravljati razinama glukoze u krvi. Liječenje uključuje posebnu prehranu, vježbe, redovito testiranje glukoze u krvi, a ponekad i injekcije inzulina i lijekove.

Ukoliko imate pitanje vezano za dijabetes, ispunite donji obrazac i stručnjaci iz oblasti će Vam odgovoriti.